MUZEJ AVIONA

 


Osnovan je 1957. godine sa željom da se sačuvaju eksponati značajni za nastanak i razvoj avijacije na našim prostorima.

Sama zgrada Muzeja je arhitektonsko deloizuzetne vrednosti. Na 6.000 m² smeštena je stalna postavka otvorena za publiku 1989. godine. Postavka pruža posetiocima priliku da na jednom mestu prošetaju kroz čitav vek avijacije, ilustrovan eksponatima od pionirskog perioda do modernog doba.

Po broju i vrednosti eksponata, muzej se svrstava u deset vodećih institucija ove vrste u svetu. U muzeju se čuva preko 200 vazduhoplova, 130 avio motora, više radara, raketa, najrazličitija vazduhoplovna oprema, preko 20.000 knjiga i tehničke dokumentacije i više od 200.000 fotografija.

Na izložbi i oko zgrade Muzeja, postavljeno je preko pedeset tipova originalnih aviona,hidro aviona, helihoptera i jedrilica.

U sklopu muzeja nalazi se univerzalna bioskopska sala sa 120 mesta, specijalizovana prodavnica suvenira, maketa i vazduhoplovne literature. Posetioci mogu da se osveže i predahnu u klubu muzeja. Kroz muzej Vas vode stručni vodiči.

Muzej se nalazi na oko 5 minuta hoda od pristanišne zgrade beogradskog aerodroma i otvoren je tokom cele godine za posetioce.

 
Muzej poseduje vodicku sluzbu i ima mogucnost prijema grupe do 120 posetilaca odjedanputPOVRATAK NA POČETNU STRANU..